Her i huset abonnerer vi på økologiske grønnsaker fra Finnegården på Voss. Annenhver uke kommer de på døra med sesongens økologiske grønnsaker og økologiske egg. Middagene de to neste ukene bestemmes derfor ut fra hvilke grønnsaker vi får levert. Nå på senhøsten er det rotgrønnsaker og beter det går i. Rotgrønnsaker er de grønnsakene som inneholder mest fiber og er derfor gull verdt når man ikke spiser kornprodukter. Blant grønnsakene vi fikk levert denne gangen var det gulrøtter, knollselleri, kålrot og rødbeter. Jeg har personlig aldri likt syltede rødbeter på glass, men elsker derimot rødbeter i alle andre former. Rødbeten er, i likhet med jordbær, dessuten rik på jern og dermed veldig bra om du sliter med jernmangel eller er gravid.
Vanligvis når man lager kjøttkaker bruker man karbonadedeig. Jeg spiser derimot ikke pattedyr og detter utgår dermed for min del. Dermed gjenstår kyllingkjøttdeig. Problemet med å lage kjøttkaker og karbonader av kylling er at den ofte ikke inneholder nok fett og dermed blir tørr. Derfor er det veldig viktig å tilsette grønnsaker som kan bidra til at kakene blir mer saftige. Her er løk, sylteagurk, kapers og rødbeter gode alternativ. Jeg har i denne oppskriften valgt å bruke løk og rødbeter og disse kakene ble skikkelig saftig og gode. Min samboer mente dessuten at dette var de beste kjøttkakene han noen gang hadde smakt og da blir jo kokken ekstra glad.
Du trenger altså: ¨
1/2 stor rødbete eller en hel liten
1 løk
400 g kyllingkjøttdeig
1 egg
2ts tapioka mel (her kan du bruke potetmel eller maizenna om du ikke spiser paleo som oss)
1ts salt
1ts malt ingefær
1/4ts malt nellik
1/4ts malt kardemomme
1/2ts malt pepper
Riv rødbeten og bland med kyllingkjøttdeig, egg og finhakket løk. Rør godt, tilsett deretter krydderet. til slutt rører du inn melet. Jeg steker alltid en liten bit først for å sjekke om smaken er slik jeg vil ha den. Jeg stekte kakene i ghee på middels varme og formet dem til ca en golfballs størrelse. Dette er også smak og behag.
Saus:
5dl hønsekraft
1ts balsamico
1/2ts honning
1/2ts kakaopulver
tapioka mel til tykning
smak til med salt og pepper
Mens kjøttkaken ble brunet i pannen lagde jeg saus ved siden av. Om du ikke er på paleo kan du jo bare lage vanlig brun saus, men jeg måtte derimot være litt kreativ. Jeg har alltid hønse eller andekraft i hus og brukte derfor dette som base. I denne hadde jeg i balsamico eddik og litt honning. Jeg synes det er veldig godt med mørk kakao i sauser for det gir en dybde til sausen og i dette tilfellet også farge. Når smaken var slik jeg ville ha den, tyknet jeg den med litt tapiokamel og helt over i panna med kjøttkakene slik at de kunne koke sammen de siste 5 minuttene. Denne sausen ble innmari god og smakte veldig likt en hjemmelaget god brun saus.
Som tilbehør serverte jeg ovnsbakte rotgrønnsaker. Disse ble bakt i 30 min på 180 grader med olje og salt.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar