Krydderguiden

Her vil det bli presentert krydder jeg mener alle bør ha i hus fremover. Krydder er dine beste venner på kjøkkenet så bli kjent med dem alle for å finne akkurat din favoritt.

Cumin/spisskummen/jeera


Første krydder ut i krydderguiden er min personlige favoritt. Cumin, eller spisskummen som det heter her i Norge, er opprinnelig fra Midtøsten og ble blant annet brukt av egypterne under mumifiseringen sammen med kanel og nellik. Hos de fleste kjøkken i Midtøsten, Mexico og India spiller cumin derfor en viktig rolle og er et must i krydderhylla om du liker mat herfra. Tacokrydder for eksempel er chili, cumin, paprika, salt og løkpulver. En annen rett som er umulig å lage uten cumin er en annen favoritt her i huset, Curry.

I tillegg til sin gode smak er cumin også kjent for sine helbredende egenskaper. Plages du av forstoppelse, gallesten eller oppblåst mage vil det ofte hjelpe med mer cumin i kostholdet. En annen ting er at cuminvann er perfekt mot feber og forkjølelse. Varm 1ts sorte cuminfrø i ei panne og hell de over i 5 dl varmt vann, tilsett litt honning og drikk. Gjør underverker!

I Norge fås cumin kjøpt i de fleste vanlige dagligvarebutikker og i alle innvandrerbutikker. Cumin kommer som regel i tre varianter, hele cuminfrø, sorte cuminfrø og malt cumin. Kjøper du malt cumin i store kvanta så husk at smaken forringes om det ikke lagres lufttett.  Ett tips er å helle forventet månedsforbruk over på et glass og vakumpakke resten. Om du har en vakummaskin vel og merke. Det beste er nok å kjøpe i mindre poser og kjenne etter over tid om smaken fortsatt er der.

I mitt krydderskap er det til enhver tid hele cuminfrø, sorte cuminfrø og malt cumin og mange av mine oppskrifter vil inneholde akkurat dette krydderet.

Tips:
-         -  En lite klype cumin i tomatsauser gir en ekstra god fylde.
-          - Kok gjerne opp grønnsaker og ris med noen hele cuminfrø i vannet.
-          - Sorte cuminfrø gjør seg godt i nanbrød.   
-          - Vær ekstra rundhåndet med cumin når du lager Hummus.
-          - Smak deg frem og ikke la cumin ta over hele retten, med mindre det er akkurat det du ønsker.
-          - Cumin er perfekt til kylling og sjømat.
-          - Lag ditt eget tacokrydder.









































Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar