tirsdag 15. oktober 2013

En kylling - fire middager

Jeg fikk tak i en hel og fersk økologisk kylling for noen dager siden. Noe av det beste med å kjøpe hel kylling er at den varer så lenge og du kan virkelig utnytte hele fuglen. Selv om det er litt dyrere med økologisk kylling enn med vanlig så er det virkelig verdt det og om du i tillegg får tak i en hel fugl så blir ikke prisen så veldig mye høyere om du parterer den og fordeler utover flere middager.

Jeg valgte å partere kyllingen og vips så ble maten fra en fugl til fem herlige middager for to. Det viktigste når du skal partere fugl er å ha skarpe og gode kniver. Bruk en fileteringskniv og en større kjøkkenkniv.
 Kjøkkenkniven brukes til å skjære av ben og vinger, mens du bruker fileteringskniven til brystene. Meny har laget en grei video om hvordan du parterer fugl her.
Når du er ferdig med partering sitter du igjen med to vinger, to bein, to bryst og et reinplukka skrog. Er du ekstra heldig så sitter du også igjen med noe innmat som lever og hjerte. Dette er perfekt å steke med litt balsamico og ha i salaten.


Kraft

Det første jeg gjorde etter å partert kyllingen var å brekke opp skroget for å lage kraft. Deretter brunet jeg bena i en 5 liters kasserolle og tilsatte så en sjarlottløk delt i fire, en gulrot i store biter, en stangselleri i biter og fylte opp med vann. Deretter tilsatte jeg 1ts havsalt og 1ts hel pepper. Så fikk det stå og småkoke i 5-6 timer før jeg silte kraften og satte den i kjøleskapet. Grunnen til at jeg setter den i kjøleskapet over natten er for at fettet skal flyte til topps og stivne. På den måten er det lettere å fjerne det fra kraften og du kan bruke det til stekefett. Når jeg lager kraft og vet jeg ikke skal bruke den med det første heller jeg den i isbitsposer slik at jeg alltid har kraft tilgjengelig om jeg skal lage saus eller suppe. Jeg gjør det samme med vinrester etter fest eller middag slik at jeg slipper å åpne ei flaske for å lage en rødvinssaus f.eks.


Utbenet kyllinglår med blomkålstappe og stekt sopp


Etter å ha sett et matprogram der de benet ut et kyllinglår ble jeg inspirert til å gjøre det samme. Å bene ut et kyllinglår viste seg å være lettere enn antatt så lenge man har en skarp kniv. 

Dette trenger du: 
(2 porsjoner)
utbenet kyllinglår
4 sjampinjonger
1 blomkål
3ss kokosmelk
persille
rosmarin
salt 
pepper

Legg kyllinglårene på benken med skinnsiden ned og strø hakket frisk rosmarin over. Rosmarin har en veldig sterk smak så ikke overdriv. Rull låret sammen og bind med stekehyssing. Brun låret i panne med høy varme og la deretter stå i panne med lokk over lav temperatur. Tiden avhenger av tykkelsen på låret og varmen på plata, men rundt 10-15 min. Jeg bruker ofte steketermometer på kylling og tar det ut av panna når det når 68-70 grader på det tykkeste partiet deretter lar jeg den hvile i 10 minutt før servering. Et annet tips er å stikke en tykk når i det tykkeste partiet på kyllingkjøttet og om det kommer lys kraft ut er den ferdig. 

Del blomkålen i buketter og småkok i saltet vann til den er myk, ca. 8-10 min. Hell av vannet og tilsett kokosmelken. For å få stappe kan du enten bruke en stapper og gjøre det for hånd eller bruke stavmikser, jeg foretrekker stavmikser når det gjelder blomkål. Smak til med salt, pepper og persille,

Mens kyllingen hviler steker du skivet sjamjong i kyllingfettet. Husk at sopp stekes på høy varme for å beholde væsken i soppen. Rør om hele tiden slik at soppen blir jevnt stekt. smak til med salt og pepper.

Anrett og server. God og sunn middag på under 40 minutt.


Kyllingfilet med gulrotpuré og aspargesbønner


Dette trenger du: 
(2 porsjoner)
Ett stort kyllingbryst med skinn (liveche kylling f.eks.)
4 Gulrøtter
Ghee/klarnet smør
Aspargesbønner
salt og pepper

Gni kyllingskinnet med salt og pepper og ha det i en varm støpejernsgryte eller sautépanne. Brun skinnsiden og senk til lav varme og legg lokket på. Den beste måten å få et saftig og godt kyllingbryst er steketermometer. Dette plasseres på det tykkeste stedet. Kyllingbrystet skal ligge i gryta på lav varme og under lokk til den viser 68-70 grader. Dette tar 20-40 minutt avhengig av størrelsen på brystet og steketemperaturen. Husk å la den hvile ca.10 minutt før servering. 

Kutt gulrøttene i store biter og kok dem møre i saltet vann. Legg dem over i blender med 2 ss ghee/klarnet smør og 2 ss av vannet de har kokt i og bland til puré. Rist på blenderen om det setter seg fast. Om den blir for tykk så tilsetter du mer av kokevannet. Smak til med salt og pepper.

Trekk aspargesbønnene i saltet vann i 5 minutt, legg dem deretter i kaldt vann for å slutte kokeprosessen. Mens kyllingbrystet hviler, steker du dem kjapt i kyllingfettet. 

Skjær opp kyllingbrystet og server.  


Kyllingbryst med grønnkål og råkostsalat


Dette trenger du: 
(2 porsjoner)
Ett stort kyllingbryst med skinn
Grønnkål
1 Gulrot
1/2 Daikon reddik eller 4 norske reddik
1 Eple
1 sitron 
pinjekjerner
2 ss kokosmelk
salt og pepper. 
persille

Gni kyllingskinnet med salt og pepper og ha det i en varm støpejernsgryte eller sautépanne. Brun skinnsiden og senk til lav varme og legg lokket på. Den beste måten å få et saftig og godt kyllingbryst er steketermometer. Dette plasseres på det tykkeste stedet. Kyllingbrystet skal ligge i gryta på lav varme og under lokk til den viser 68-70 grader. Dette tar 20-40 minutt avhengig av størrelsen på brystet og steketemperaturen. Husk å la den hvile ca.10 minutt før servering. 

Kok opp grønnkål og la den småkoke i 10 minutt. Legg deretter i kaldt vann for å stoppe kokeprosessen. 
Kutt i strimler og stek i kyllingfettet med 2ss kokosmelk og salt og pepper mens kyllingen hviler. 

Kutt gulrot, eple og reddik i strimler (julienne) og bland sammen med hakket bladpersille. Press saften av 1/2-1 sitron over. 

Legg opp og vel bekomme!


Betasuppe

Nå gjenstår bare kraften og vingene igjen av kyllingen og av det passer det utmerket å lage suppe. Når jeg lager betasuppe eller lapskaus så tar jeg det jeg har for hånd og slenger oppi. Denne gangen ble den ganske tradisjonell med purre, gulrot, kålrot og sellerirot. Ettersom jeg spiser paleo så er poteter ute av bildet. Skjær i like store biter og ha i gryta med kraft, kyllingvinger, vann (om nødvendig) og salt og pepper. Kok til grønnsakene er møre og suppa smaker digg. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar