søndag 13. oktober 2013

Sjømatswok

Sjømatwok

(paleo, lavkarbo, laktosefri, glutenfri, uten egg)




Jeg har en samboer som liker fisk så lenge det ikke smaker sjø. Dette byr på enkelte utfordringer og jeg prøver hele tiden å finne opp nye retter med fisk som kan falle inn under denne sære kategorien med mer eller mindre hell. Denne gang lyktes det særs godt heldigvis.

Når det gjelder middagsoppskrifter så er det ingenting som står skrevet i sten. Smak deg frem med krydderet og bruk de grønnsaker du har tilgjengelig og som er i sesong.

Denne oppskriften er for 2 personer.

6 kamskjell
1 laksefilet
50g reker (en neve)

Diverse grønnsaker. Jeg har her brukt :
brokkoli
grønn og rød paprika
nepe
sjarlottløk
aspargesbønner/haricots verts

1 bunt frisk koriander
1/2-1 chili (avhengig av hvor sterk du liker maten)
1/2-1 lime
1  fedd hvitløk (jeg er allergisk mot hvitløk og brukte derfor kinesisk gressløk, men vil anta at det tilsvarer dette)
ca 1ts hakket ingefær eller galangalrot

1/2 boks kokosmelk 

bladpersille


Husk følgende ting når du lager en wok:
- Høy temperatur på plata. 
- Wok alltid kjøtt/fisk og grønnsaker før sausen lages slik at de forblir sprø
- Stek ikke ingrediensene for lenge.

1. Kutt grønnsakene i strimler. Prøv å få så lik størrelse på dem som overhode mulig. Jeg har her valgt grønnsaker ut fra hva som var økologisk og tilgjengelig på butikken. Her kan du velge de grønnsakene du liker best. Husk også at vi spiser med øynene så vel som med munn og nese, så velg gjerne forskjellige farger. 



2. Hakk deretter opp ingefær, chili, koriander og hvitløk og hell det over i en morter. Har du ikke morter så kan du bruke en stavmikser, en kjevle eller fortsette med kniven. Meningen her er å blande det sammen til en masse. Sett den deretter til side.


3. Gjør klar sjømaten din. Kutt laksefileten i middelsstore terninger
og rens rekene.

4. Varm opp woken, eller stekepanna, og stek kamskjellene og i olje eller ghee til de er gyldne på hver side. Oversteker du dem blir de som gummi, så stek heller litt for lite enn litt for mye her. Trykk litt på toppen av dem og kjenn at det gir litt etter. Legg dem deretter tilside på en tallerken. Gjenta med laksen.

5. Stek deretter grønnsakene dine i ca 3 min og sett dem til side. 

6. Hell massen av chili, korander og hvitløk i panna og tilsett kokosmelk. Husk at smaken av denne sausen blir mye mildere når du tilsetter grønnsaker, sjømat og persille. Så frykt ikke om det smaker sterkt og om du ikke synes det er sterkt nok så kjør på med litt mer chili. 

7. Når sausen har fått et raskt oppkok tilsetter du først grønnsakene og deretter kamskjell, laks og til slutt rekene. Rør kjapt om og tilsett tilslutt saften av 1/2-1 lime og hakket bladpersille. Ta herligheten av plata og vips er du ferdig! 

Du kan selvfølgelig servere denne med ris eller nudler, men da blir det ikke paleo eller lavkarbomat. 
Bruk heller ekstra mye grønnsaker og sjømat om du er redd det ikke blir nok til å bli mett av. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar