søndag 6. oktober 2013

En slags begynnelse...

Hjertelig velkommen til min splitter nye matblogg.

Her vil du med tid og stunder finne sunne og lette oppskrifter på god mat, krydderguide, kjøkkenråd og litt livsstilsgnål.

Jeg har vel alltid vært et matvrak, men etter jeg ble alvorlig syk ble jeg mer enn noen gang opptatt av hvordan kostholdet vårt påvirker kropp og helse. Jeg tror derimot ikke det finnes en mirakelkur som passer absolutt alle og at det er opp til hver enkelt å finne den dietten som passer en best. Jeg er heller ingen fan av fanatisme og er hellig overbevist om at en lykkelig kropp er en sunn kropp. Derfor er det absolutt viktig å kunne unne seg en godbit i ny og ne. Hemmeligheten er derimot å bli kjent med kroppen sin og hva den liker/ikke liker for å fungere på best måte.

Et verktøy for å finne frem til sitt ultimate kosthold er en Paleo Challenge. Kort sagt går dette ut på å spise som de gjorde i steinalderen i 30 dager. Dette innebærer å kun spise ren, naturlig mat som var tilgjengelig for 200.000 år siden og kutte ut alle kornprodukt, meieriprodukt, sukker/søtning, alkohol og nikotin. Etter disse 30 dagene gjenintroduserer du en og en matvare og ved det avdekker hva du reagerer på og hva du helt fint kan spise. Dette er en utmerket måte å avdekke gluten- eller laktoseintolleranse for eksempel og noe jeg anbefaler alle å gjennomføre. 30 dager er ikke mye og det verste som kan skje er at du i en måned skjemte bort kroppen din. En flott beskrivelse av en paleo challenge finner du her http://blisunn.no/paleo-challenge/

Selve tanken med å kutte prosessert mat og hel- og halvfabrikata er noe jeg har levd etter lenge mer eller mindre frivillig. Jeg liker å vite hva jeg har i meg og benytter meg derfor aldri (eller ytterst sjeldent) av poser og mat med ting på ingredienslista jeg ikke vet hva er. Veldig mange tror at det å lage alt fra bunnen tar mye lenger tid og skylder dermed på tidsklemma for at de kun spiser ferdigmat. Noe av det jeg vil vise med denne bloggen er at det ikke trenger å ta lengre tid å lage noe fra bunnen med naturlige råvarer, enn å varme ferdigmat.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar