Jeg elsker curry! Curry kommer av ordet kari og betyr saus. Som rett har den ett kriterie og det er at den skal være laget på en krydderblanding. En curry kan stå og godgjøre seg i flere timer eller man kan fikse det hele på 30-40 minutt slik som jeg ofte gjør fordi jeg er akkurat litt for lat eller sulten til å orke noe annet. Merk her at jo kortere en curry koker jo mer smaker det av rått krydder så her gjelder det å finne akkurat det tidligste punktet man kan ta den. Mange bryr seg heller ikke om akkurat denne smaken, men jeg er ikke spesielt glad i smaken av rått krydder.
Om man lager en curry med masse grønnsaker er ikke ris nødvendig spør du meg og dermed blir den både paleo og lavkarbo med en gang.
Ingredienser:
Krydderblanding:
1ts malt ingefær
1ts malt koriander
½-1 ts chilipulver
½-1 ts malt cumin/spisskummen
1-2 ts gurkemeie
1 ts garam masala (ikke nødvendig)
2 ss ghee eller olje
2 kyllingfileter (skjæres i biter)
1 blomkål
1 paprika
1 løk
1 boks kokosmelk
Frisk koriander
1. Varm ghee/olje i panna og tilsett hakket løk. Etter ca 4 minutt tilsetter du kydderblandingen og kyllingfiletene i biter. Rørestek dette i 3-5 minutt.
2. Tilsett paprika og deretter kokosmelk og blomkål. Rør godt om og la dette småkoke til blomkålen er ”mør” og det ikke smaker rått krydder (tar vel 10-15 minutt tenker jeg). Tilsett litt salt om du føler behov for det.
3. Strø hakket koriander over og hugg inn!
Lettere blir det ikke!
Hei Ane! Kva er ghee eller klarna smør?
SvarSlettOg kva ville du ha bytt ut kyllingen med om du skal laga den som vegetar?
SvarSlettHei Guro! Klarnet smør/ghee er selve smøroljen fra smøret. Denne tåler høyere temperaturer uten å bli brent. Du kan lett lage klarnet smør selv ved å smelte usaltet smør i en kjele over lav varme, det skal ikke koke. Når smøret er helt smeltet vil du se at det har skilt seg og at melkepartiklene har lagt seg på bunn, mens du over har klar smørolje. Hell denne smøroljen over i en beholder uten å få med bunnslammet og dermed har du klarnet smør. Eller du kan gjøre som meg å kjøpe ferdig klarnet smør, ghee, i en innvandrerbutikk eller helsekost. De fleste asiatiske retter er i utgangspunktet laget med ghee, men om du ikke er på paleo så fungerer solsikkeolje e.l. like bra.
SvarSlettCurry passer utmerket som vegetarrett og da kan søtpotet, aubergine eller squash være gode alternativ til kyllingen. Husk å salte auberginen for å trekke ut vannet før du steker den.
Strålande!
SvarSlett